Om mig

Foto: Mikael GustavsenMitt namn är Peter Englund, jag är historiker och författare.  Född 1957 i Boden, sedan över 30 år bosatt i Uppsala. Läste vid universitetet i sistnämnda stad, och disputerade där 1989 på en avhandling om 1600-talets politiska idévärld. Året innan hade min första bok kommit ut: ”Poltava – Berättelsen om en armés undergång”.

Sedan dess har jag skrivit ytterligare tio böcker, allt antingen historia eller essäsamlingar. Har även arbetat som professor på dåvarande Dramatiska Institutet i Stockholm, och som journalist. (I den kapaciteten har jag bland annat rapporterat från krigen i Kroatien, Bosnien, Afghanistan och Irak. Ur detta kom för övrigt en liten bok, ”Spegelscener”, som finns att ladda ned alldeles gratis.)

Blev år 2002 invald som ledamot av Svenska Akademien, på stol nummer tio. Mellan åren 2009 och 2015 var jag Akademiens ständige sekreterare – en syssla jag lämnade siste maj i år.

Jag är är gift och har fem barn.

Om du vill veta mer om mig bör du besöka min hemsida – förutom material om min person så innehåller den bland annat ett stort textarkiv, samt smakprov ur alla mina böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: