Om denna bok

sss_oldÅr 2008 gavs ursprungsversionen av ”Stridens skönhet och sorg” ut. Det är som alla kan se en bok om det Första världskriget, men – och här vill jag gärna citera förordet från den upplagan – men ”detta är dock inte en bok om vad det var – alltså om dess orsaker, förlopp, slut och följder – utan en bok om hur det var. Det som läsaren kommer att finna här är alltså inte så mycket faktorer som personer, inte så mycket händelser och processer som känslor, intryck, upplevelser, stämningar.”

Boken var från början ett experiment i historieskrivning – ett försök att se om det gick att skildra en stor historisk händelse helt och hållet underifrån, utan en övergripande berättelse, utan istället med ett flätverk av biografier. I den ursprungliga svenska versionen fanns det 19 personer – alla givetvis verkliga, för boken rymmer inga påhitt utan bygger på dokument av olika slag som dessa människor lämnat efter sig. Formen var också ett grepp som syftade till att fördjupa och komplicera bilden av det Första världskriget.

I en mening var och är detta också ett slags anti-historia, i det att jag har försökt återföra denna på alla vis epokgörande händelse till dess minsta, atomära beståndsdel: den enskilda människan och hennes upplevelser. I centrum står det som George Perec kallade det infraordinära, det alldagliga och enkla, det som på sin höjd nämns i fotnoter och för det mesta inte ens där.

Så var det tänkt. Det var först efteråt som möjligheterna med den här speciella, närmast modulliknande formen slog mig.

sss_5vol1När det visade sig att det fanns ett ej obetydligt internationellt intresse för boken fick jag infallet att när så möjligt skriva till nya personer till de olika främmande utgåvorna. Detta gav mig också en välkommen förevändning att återvända till människor, material och frågor som jag av tids- och utrymmesskäl tvingats lägga åt sidan när jag skrev den ursprungliga svenska versionen. (Hittills har boken kommit ut i 24 länder, inklusive Turkiet, Brasilien, Korea, Taiwan och Kina.)

Nu har dessa ”extrapersoner” blivit så pass många att det känns både naturligt och meningsfullt att låta dem sammansmälta med den ursprungliga texten, och på så vis skapa en helt ny version av Stridens skönhet och sorg. I den här upplagan har antalet människoöden fördubblats, till allt som allt 40. Och av en enda volym kommer det så småningom att bli fem, en per år, med början i augusti 2014 för boken som handlar om 1914. Sedan ges 1915 års volym ut 2015 etc, allt med final 2018 med 1918 års volym.

Tanken att göra så här har föresvävat mig länge, men att den nya versionen skulle bli så här omfattande trodde jag nog inte. Men jag är glad över detta, då det innebär att experimentet förs till sin fullbordan.

Det finns lite mer information på min hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: