Farväl till alltihop

Med denna titel – lånad av Robert Graves memoar om kriget – säger jag nu adjö till detta projekt och även till denna blogg. Verket är fullbordat, efter 11 års arbete, och jag känner mig nöjd över hur det blev. På en direkt fråga: Ja, det motsvarar mina egna förväntningar.

Samtidigt måste det sägas att förväntningarna också handlade om arbetet självt. Så är det alltid. Åtminstone för mig.

Att skriva till alla dessa personer, i förstone till olika utländska versioner, att få göra fem volymer av en enda, handlade i hög grad om att få återvända till ett material och frågeställningar som jag kände att jag inte var riktigt färdig med. (Och under många år var det också ett sätt att hålla vid liv den del av mig som är författare och historiker – nästan allt material är skrivet under mina år som ständig sekreterare i Svenska Akademien.)

Men nu är jag det. Och nu är det dags att gå vidare.

Till sist vill jag gärna citera några recensioner rörande den sista volymen, ”1918”:

Historia på marknivå som känns viktigare än någonsin./…/ Han rör sig sömlöst mellan de som var på plats (oftast markerat genom ingångsorden Samma dag eller Samtidigt ) och stannar i ögonhöjd hos de som såg.
– Göteborg-Posten

Det som för Peter Englund från början var ett experiment i historieskrivning har nu fullbordats till något som är bestående historieskrivning. Med en ledig prosa och ett välutvecklat sinne för dramatiken i det lilla tar han läsaren med sig bakom den storpolitiska scenen, ner i vardagslivets skrymslen, i fasorna. Där allt bokstavligen handlar om liv eller död.
– Svenska Dagbladet

Det är välskrivet, det är vackert, och det är oändligt sorgligt. Peter Englund är inte bara en kunnig historiker, han är också en ytterst kapabel berättare som skapar stämning med några få ord. Alla lukter och ljud stiger upp från boksidorna.
– Vimmerby Tidning

Stridens skönhet och sorg, 1914- 1918 är mycket läsvärda böcker. Peter Englund har också förmågan att popularisera, han skriver ett klart och enkelt språk, ofta av skönlitterär kvalitet. Ett storartat historiskt och litterärt verk!
– Smålänningen

En storslagen mosaik bestående av ögonvittnesskildringar, dagboksanteckningar och brev.
– Upsala Nya Tidning

I förordet betecknar Englund böckerna om världskriget som ”ett lekfullt experiment i historieskrivning”. Man måste säga att det varit framgångsrikt. Det är god litteratur och förmedlar en stark tidskänsla, egenskaper som inte är självklara i traditionell historieskrivning.
– Östra Småland

Englund för historien tillbaka till individerna, de subjektiva upplevelserna. Människorna blir inte statistik, men olika blickar på samma sak kan ge närmevärden, som tillsammans skapar historisk sanning med temperament.
– Expressen

Peter Englund skriver som vanligt en koncentrerad och snudd på poetisk prosa men den stora behållningen är de stämningar och känslor som läsningen ger. Varje liv kan kokas ned till en mängd enskilda minnen. Detta är några människors minnen av det första världskriget. Boken innehåller även ett stort antal bilder en del i färg som i alla fall jag finner stort värde i.
– Forskning och Framsteg

Ett mästerverk.
– BTJ

Tack allesammans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s