En som föll bort

Ett av de mest angenämna bekymren jag har haft under de här åren är urvalet av personer. Som jag sagt många gånger finns det stora mängder med brev, dagböcker, memoarer och andra personliga dokument bevarade från åren 1914-1918. Till dels för att det var en litterär kultur, där texten var den primära form människors minnen tog sig. (Detta i motsats till idag, då den positionen har tagits över av bilden.) Så vilka skulle jag ha med?

Ernst_Juenger_inSGKriterierna har jag nämnt tidigare.

En som länge fanns med i mina planer och mina förhoppningar var Ernst Jünger. Hans ”I stålstormen” är ett mästerverk, som det är omöjligt att komma förbi om man alls vill förstå den händelsen. Och då inte trots hans attityder – inte minst det där distanserade, lite kyliga esteticerandet av kriget – utan just tack vare dem.

Det som dessutom gjorde det möjligt att faktiskt ha med honom, är det faktum att hans dagböcker från krigsåren nu finns tillgängliga, och att det där är möjligt att inte bara följa hans göranden och låtanden i detalj, utan framför allt se allt det där som faktiskt valdes ut, valdes bort, ströks, av Jünger själv, när han så småningom förvandlade sina erfarenheter till litteratur. (Det tyska originalets underrubrik är mycket riktigt ”Aus dem Tagebuch eines Stoßtruppführers” – min kursiv. ) Till exempel hans tvivel och misströstan.

Men i slutänden föll Jünger bort. Och det av det enkla skälet att jag helt enkelt fann honom för känd, för läst. Hans ord och erfarenheter finns där ändå, och har man en gång läst ”I stålstormen” så hänger de kvar i ens huvud. Hans plats i den tyska utgåvan fick istället tas av en okänd, Herbert Sulzbach.

För den som vill läsa ”I stålstormen”, så finns den numera i en fin svensk översättning av Urban Lindström. Det tyska originalet går även att få tag på i olika digitala utgåvor, alldeles gratis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s